Pertti Hyvärinen 80 vuotta


**”Autotallista se alkoi”, kertoo Pertti Hyvärinen, 80, Taidekehystämö Hyvärisen ensihetkistä. Vuonna 1975 alkaneen kehystämöyrittämisen taival on jo johtanut seuraavankin polven ammattilaisuuteen: Tyttäret Tarja Pikkupirtti ja Katja Ollakka ovat nyt yrittäjyyden vetovastuussa.

Lehti-ilmoitus: Aletaan kehystää tauluja

”Olimme puolisoni Liisan kanssa päivätöissä yrittäjyyden alussa. Kehystystöitä otimme vastaan iltaisin klo 17-19. Sitten keksimme tällaisen tarjouksen: Maksat vain kehysten hinnan ja työ on ilmainen. Olimme ihan tukehtua siihen työmäärään!” sanoo Pertti Hyvärinen iloisena asiaa muistellen.
Sairaala ja valtio jäivät työpaikkoina, kun Hyväriset alkoivat täyspäiväisiksi yrittäjiksi. Pienivuoden varoaika oli Pertillä virkavapauden turvin, mutta yrittäjyys vei täysin mukanaan.
Yrittäminen oli hirveän mukavaa
Monet ajat taidealan yrittäjänä on Hyvärinen nähnyt. Merkittävät kehysten valmistajat ovat tulleet tunnetuiksi, aivan samoin kuin alan yrittäjäkollegat. Kehystämisen rinnalle tuli taidemyyntiä. ”Aika on vaihdellut siinä. 1990-luvun laman koettelemukset on käyty läpi niistä selviten. Hyvistä ajoista on päästy myös iloitsemaan.”
Jatkuvuutta
”Myymäläpuolella nyt ovat tyttäret Tarja ja Katja. He olivat aivan pikkutytöstä asti mukanamme niin myymälässä kuin taidemyyntimatkoillakin. Kyniä ja piirustuspapereita oli aina mukana”, muistelee Hyvärinen. Tyttäret Tarja Pikkupirtti ja Katja Ollakka jatkavat liiketoimintaa. ”Kaikki on nyt tyttärien vallassa. Usein en oikein käykään liikkeessä. Uudet harrastukset ovat vallanneet ajan. Eläkkeelle jäätyäni sairastuin ja kävelyyn vaikuttaneet seuraukset ovat vähän vaivanneet. Mutta vaimo on niin hyväkuntoinen, että metsänraivaukset sujuvat taimikkopalstallamme kyllä”, iloitsee Pertti Hyvärinen, kalastuksen ja metsäluonnon ystävä. Sukupolvenvaihdos
toteutettiin 2009. Se tehtiin vähitellen. ”Vuosia se siirtyminen hyvin tehtynä vei.” Pertti Hyvärinen ehti olla myös aktiivinen oman alan järjestötoiminnassa: ”Olimme ihan ensimmäisiä Taidekehystäjät ry:n perustajajäseniä. Nyt Katja jatkaa yhdistyksen hallituksessa.”
Taidetta Oman kodin seinillä
Taidekehystäjän oman kodin seiniä koristamassa on hienoa ja mieluista taidetta: "Onni Ojaa, Juhani Palmua, Reidar Särestöniemeä." Ensimmäisestä tapaamiskerrasta Särestöniemen kanssa onkin tarina jaettavaksi. Pertti Hyvärinen kertoo: "Puhelimessa oltiin tapaaminen sovittu. Reidar kertoi olevansa metsässä, mutta sovittuna aikana paikalla."
"Hänen veljensä oli minua vastassa. Kuohyvassa koskessa mentiin veljen ohjaamalla veneellä, minulla taulunmaksurahat mukana. Taulukaupat tehtiin. Reidar sanoi lähtöhetkellä veljelleen: Pakkaahan nuo taulut kunnolla, etteivät kastu. Vettä satoi paljon, kun matka alkoi. Matkalla Anttu-veli keksi kalastaa matkalla. Vanhassa, väsyneen näköisessä isossa puuveneessä hurjantuntuinen matka päättyi kuitenkin hyvin. Pääsin autolle. Reidar ei ymmärtänyt ollenkaan ihmisiä, jotka menevät aamukahdeksalta töihin. Mutta hieno mies hän oli", Pertti Hyvärinen sanoo.
Arki oli työteliästä. ”Teimme isoja määriä taulunpohjia itse. Toimme taulunpohjia muualle Suomeen. Taiteilijoita kävi Rovaniemellä luonamme. Minä palvelin ja sanoin: Sanokaa vain, milloin olette kotona, niin paketti on samaan aikaan paikalla. Taiteilijat olivat taulunpohjien kanssa tarkkoja: On oltava saman tekijän tekemiä.”
Hyvää jatkoa kaikille
”Taidekehystäjät ovat kaikki ammattilaisia, ja vain vähän uusia aloittelijoita, joten ei minulla oikein ole ohjeita kenellekään”, sanoo Pertti Hyvärinen vaatimattomasti.
Hän iloitsee siitä, että elämäntyö kehystysalan yrittäjänä on tuonut elämänkestäviä ystäviä. ”Kaikille kollegoille paljon terveisiä”, lähettää Pertti Hyvärinen, kehystysalan Grand Old Man.
Pertti Hyvärinen juhlapäivänä. Kuva: Riikka Pikkupirtti. Pertti Hyvärinen juhlapäivänä. Kuva: Riikka Pikkupirtti.

Keskittynyttä arkea. Kuva: Pertti Hyvärisen kotialbumi. Keskittynyttä arkea. Kuva: Pertti Hyvärisen kotialbumi.

Entiset nuoret kehystäjät kävivät Pertti Hyvärisen luona yllätysvierailulla. Kuva: Katja Ollakka, Entiset nuoret kehystäjät kävivät Pertti Hyvärisen luona yllätysvierailulla. Kuva: Katja Ollakka

Tilaa uutiskirje


Saat sähköpostiisi tuoreimmat uutiset, tuoteuutuudet ja tiedon myyntiin tulevista teoksista.